Στον δρόμο για την πλήρη ανάπτυξη του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών μπαίνει η διοίκηση της μονάδας κοινωνικής φροντίδας, η οποία, παράλληλα, προχωρά και τις διαδικασίες για τη δημιουργία μιας εσωτερικής δομής, ενός κέντρου ημέρας για άτομα με Αλτσχάιμερ, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης.
Ο δήμαρχος και πρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας Θωμάς Μπέγκας και η αντιπρόεδρος της μονάδας Ντίνα Μπακόλα παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων τα τελευταία χρόνια.
«Ο Οίκος Ευγηρίας είναι μια δομή ενταγμένη στο δίκτυο των δομών της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου . Εδώ και πέντε χρόνια, δίνουμε συνειδητά προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική. Η συγκεκριμένη δομή είναι μια δομή για την οποία μπορούμε να χαιρόμαστε» τόνισε ο δήμαρχος, ευχαριστώντας ιδιαίτερα την αντιπρόεδρο και δημοτική σύμβουλο κ. Μπακόλα, η οποία, όπως είπε, ήταν αυτή που άσκησε ουσιαστικά τη διοίκηση στον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας.
Η κ. Μπακόλα ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι «ο Οίκος Ευγηρίας δεν είναι επιχείρηση, είναι μια κοινωνική δομή, μια κοινότητα. Από την πρώτη στιγμή, ως διοίκηση, είδαμε τη δομή αυτή ως μια μονάδα φροντίδας ανθρώπων που δικαιούνται τα αυτονόητα: ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση. Η απόφαση ενός ανθρώπου της τρίτης ηλικίας, των παιδιών του ή των εγγονιών του να πάει σε ένα γηροκομείο, δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί τη μόνη επιλογή». Υπογράμμισε δε ότι επιδίωξη της διοίκησης ήταν «να νιώσουν οι φιλοξενούμενοί μας ότι ο χώρος αυτός είναι το σπίτι τους. Κι αυτή ακριβώς ήταν και είναι η επιδίωξή μας, Να κάνουμε αυτόν τον χώρο το δικό τους σπίτι».
Η λειτουργία του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας ξεκίνησε το 2012, με τη φιλοξενία περίπου 30 ανθρώπων της τρίτης ηλικίας. Πριν από τρία χρόνια, μια νέα πτέρυγα μπήκε σε λειτουργία, με το σύνολο των φιλοξενούμενων να φτάνει στους 44. Το πλαίσιο λειτουργίας βασίζεται στη σύμπραξη Δήμου Ιωαννιτών και Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων μέσω προγραμματικής σύμβασης. Όπως ανέφερε η κ. Μπακόλα, μέσα σε τέσσερα χρόνια, έγινα παρεμβάσεις για την καλύτερη απόδοση της κτιριακής υποδομής, όπως η εγκατάσταση αντλιών για την αποφυγή πλημμύρας στο υπόγειο, ηλιακών συλλεκτών με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και συστήματος πυρανίχνευσης. Πολλά δε ήταν τα ζητήματα οργανωτικής και διοικητικής φύσεως τα οποία επιλύθηκαν, ενώ επιπλέον αναπτύχθηκε ένα δίκτυο συνεργασίας με διάφορους φορείς.
«Η επίλυση όλων των σημαντικών εκκρεμοτήτων, σε κτιριακό και οργανωτικό επίπεδο, θέτει τις βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ανάπτυξη του οίκου ευγηρίας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν συμπολίτες μας που περιμένουν να ανοίξουν θέσεις. Διαθέτουμε τον χώρο και μέρος του εξοπλισμού για να φιλοξενήσουμε κι άλλους συμπολίτες μας. Όσο μεγαλώνει κάτι, το λειτουργικό πλαίσιο γίνεται πιο απαιτητικό» τόνισε η αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας. Οι δυνατότητες ανάπτυξης άλλων 25 κλινών πρόκειται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και το κέντρο ημέρας για άτομα με Αλτχάιμερ. Σύμφωνα με την κ. Μπακόλα, ο Οίκος Ευγηρίας συνεργάζεται με την ΕΨΕΠ, η οποία έχει εμπειρία στον τομέα πρόληψης της άνοιας. Μαζί έχουν ετοιμάσει τη σχετική πρόταση, η οποία αναμένει πια να βγει στον αέρα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».
«Όποια πρωτοβουλία παίρνουμε, την παίρνουμε έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες που υπάρχουν. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» κατέληξε η κ. Μπακόλα.